Râșnov, locul perfect pentru câteva zile de relaxare

Râșnov reprezintă o destinație preferată în familia noastră, două – trei zile de relaxare și de bună dispoziție. E și un punct de popas pe traseele spre Brașov și mai sus spre Transilvania. La doi pași sunt Brașovul, Branul, Zărnești, așa că poate fi și un punct de plecare în excursii de jumătate de zi sau de o zi.

Orașul Râșnov

Venind din capitală, Râșnovul e o oază de liniște. Timpul curge parcă mai lent, mai iertător. Blocurile gri sunt înlocuite de case tradiționale, cu porți lucrate. Străzile sunt libere iar oamenii (vreo 15.000 la recensământ) calmi și parcă mai zâmbitori. Plimbarea prin Rășnov e prilej de relaxare.

De făcut nu ai mare lucru, orașul e mic, găsești un mic loc de joacă pentru copii mai deosebit la marginea pădurii, o piață agroalimentară, câteva magazine necesare, un Lidl și un restaurant și jumătate (cel la care mergeam de obicei s-a desființat, există unul drăguț în centru și ceva hotel de 4 stele). Punctele accesibile de vizitat (pentru noi cu copil mic) sunt Cetatea și Dino Park. Dacă plouă, ca să nu mori de plictiseală, poți da o fugă la Brașov și să te bucuri de destinațiile urbane.

Drumul spre cetate și Dino Park

Am ales de fiecare dată să o luăm pe jos, ignorând ascensorul sau mașina. Până în parcarea mare, drumul se parcurge cu atenție în prima parte, atenție la mașini deoarece nu prea există trotuar,  dar și la lucrurile mici de la marginea pădurii care pot bucura un ochi de copil sau de fotograf:

După parcarea plină  de tarabe cu obiecte făcute în China, mergi vreme de 10-15 minute pe un drum închis în principiu mașinilor. Plimbarea prin pădure e relaxantă, din când în când mai trece tractorul cu vagoane care duce oamenii sus. Dacă e zi de vizite școlare (am nimerit o dată când era Școala Altfel) atunci din autocarele pline ies grupuri gălăgioase de copii de toate vârstele și pădurea prinde viață.

tractorașul vesel

tractorașul vesel

Cetatea Râșnov

Cocoțată pe un deal, Cetatea Râșnov e numai bună de vizitat într-o jumătate de zi, alături de Dino Park. De obicei urcăm la cetate prima oară, să fim siguri că ajungem să o vizităm, deoarece Dino Park răpește constant peste 2 ore și nu vrem să intrăm în criză de timp.

cetatea Râșnov de aproape

Cetatea ne primește cu o îmbinare de nou și vechi. Ziduri de piatră făcute să reziste asediilor, armuri, turnuri, vestigii ale unor vremuri în care fortificațiile au salvat viața locuitorilor din cetate și împrejurimi de invaziile populațiilor migratoare (prima oară pe al 1335 se pare, în fața tătarilor). Se pare că o singură dată a cedat în fața atacatorilor, în 1612 fiind ocupată de Gabriel Bathory in urma unui asediu când le-a tăiat accesul apărătorilor la o sursă de apă.

Ca să intri în atmosferă, poți arunca la țintă cu topoare și cuțite sau poți vizita mini muzeul.

Zona e împânzită de mici magazine care pe lângă obiecte tradiționale vând tot felul de chinezării ieftine ce nu au nicio legătură cu tradițiile sau istoria.

În cetate, la un moment dat, expoziția foto despre comunism ne permite să îi descriem celui mic o lume pe care din fericire nu a văzut-o.

 

De pe cetate orașul de vede senzațional, spre bucuria celor mari, dar și a celor mai mici:

lumea e mică

 

fascinat de vederea de sus

 

Rășnov văzut din cetate

 

Despre Dino Park, într-o altă poveste 🙂

Cazare într-un loc relaxat și frumos

Alegem de fiecare aceeași pensiune bine amenajată, cu o curte mare care se continuă pe deal în sus. Din foișorul aflat undeva sus, în spatele curții pensiunii, am avut prilejul să contemplăm apusuri fenomenale, în toate nuanțele posibile, de la roz la portocaliu intens:

Momente de relaxare

Acolo în foișor ne luam mic dejunul și cina, cu pădurea în spate și munții în față. Curtea are un mic iaz artificial, încă un foișor lângă un grătar, loc de joacă amenajat pentru copii, coș de baschet și o alee interioară unde cel mic s-a tot plimbat cu mașinuța, trotinetele și bicicletele care erau puse la dispoziție gratuit de gazde.

An de an, Râșnov e pe lista scurtă de destinații de 2-3 zile când vrem să ne încărcăm bateriile. Ai fost la Râșnov? Ce impresie ți-a făcut?

  • Distribuie:

Sunt un fotograf amator căruia îi place uneori să spună și povestea din spatele imaginilor, așa cum am văzut-o sau cred eu că s-a întâmplat.

Lasă un răspuns